Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Luultua useampi aivohalvauspotilas sairastaa myös eteisvärinää

Luultua useampi aivohalvauspotilas sairastaa myös eteisvärinää

Eteisvärinä saattaa olla tiedettyä yleisempi vaiva aivohalvaukseen sairastuneilla, tuore tutkimus osoittaa. Uusi eteisvärinä todetaan joka neljännellä aivohalvauspotilaalla.

Tutkimuksen tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka eteisvärinä tiedetään aivohalvausten riskitekijäksi, aiemmin diagnosoimattomien eteisvärinöiden yleisyys aivohalvauspotilailla on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat 50 tutkimuksen ja 12 000 aivohalvauspotilaan aineistoihin. Aineistojen avulla tutkijat selvittivät, kuinka monella potilaista todettiin eteisvärinä ensimmäistä kertaa vasta aivohalvaukseen sairastumisen jälkeen.

Uusia eteisvärinöitä diagnosoitiin jo heti sairaalahoidon aikana, mutta etenkin kotiutumisen jälkeen. Yhteensä uusi eteisvärinä todettiin lähes joka neljännellä potilaalla, tulokset osoittivat.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että eteisvärinä on yleisempi sairaus aivohalvauspotilailla kuin on uskottu. Näin ollen nykyistä useammat potilaat voisivat myös hyötyä hyytymisenestolääkkeistä ja siten todennäköisemmin välttyä uudelta aivohalvaukselta.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä ja altistaa aivohalvauksille.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Neurology 2015;4:p377–387)
http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422%2815%2970027-X/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje