Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huonokuuloisten mielentoiminnot heikkenevät nopeammin

Huonokuuloisten mielentoiminnot heikkenevät nopeammin

Huonokuuloisten iäkkäiden muisti ja muut ns. kognitiiviset mielentoiminnot saattavat heikentyä nopeammin kuin muiden. Kohtalainen tai vakava kuulonheikentymä liittyy kognitiivisten mielentoimintojen huonontumiseen etenkin huonokuuloisilla, jotka eivät käytä kuulolaitetta.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tekemät havainnot perustuvat 250 keskimäärin 77-vuotiaan yhdysvaltalaisen seurantatietoihin vuosilta 1990–2013. Muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin kolmesti tutkimuksen aikana.

Testitulosten ja kuulokokeiden perusteella tutkijat totesivat huonokuuloisimpien kognitiivisten mielentoimintojen heikentyvän 20 vuoden seurannassa enemmän kuin normaalikuuloisten ikätovereiden.

Tulokset eivät paljasta, miten tarkalleen kuuloviat altistavat muistin heikkenemiselle, mutta huono kuulo saattaa edistää muistin heikkenemistä esimerkiksi haittaamalla sosiaalista elämää ja vähentämällä ihmiskontakteja ja harrastuksia, joiden tiedetään ylläpitävän muistia ja ajatustoimintoja. Huonokuuloisuus on aiemmin yhdistetty myös varsinaisen dementian riskiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/aje/kwu.333)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2015/04/04/aje.kwu333.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje