Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Koulutetut ja hyväosaiset lopettavat tupakoinnin

Koulutetut ja hyväosaiset lopettavat tupakoinnin

Tupakoinnin terveyshaitat ovat Euroopassa kasaantuneet entistä enemmän pienituloisille ja vähän koulutetuille, tuore hollantilaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella korkean koulutus- ja tulotason ja tupakoinnin lopettamisen välillä on yhteys ja tuo yhteys on myös vahvistunut vuosien varrella. Yhdeksänkymmentäluvulla tupakointi väheni tasaisesti kaikissa tuloryhmissä ja etenkin pienituloisten keskuudessa, mutta 2000-luvulla tupakoinnin lopettaminen on yleistynyt pääosin vain korkeasti koulutettujen ja hyvätuloisten parissa.

Hollantilaisten havaitsema kehitys tarkoittaa sitä, että Euroopassa väestöryhmien väliset terveyserot ovat kasvamassa ja tulevat todennäköisesti kasvamaan entisestään. Tupakointi on merkittävä syöpien, sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien riskitekijä.

Tutkimuksen tulokset perustuvat yhdentoista Euroopan maan ja 64 000 ihmisen aineistoon, joka kerättiin vuosina 1987–1995 ja 2002–2012.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2015;DOI:10.1136/jech-2014-205171
http://jech.bmj.com/content/early/2015/04/03/jech-2014-205171.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje