Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit ehkäisevät sydämen vajaatoimintaa mutta vaikutus ei kovin suuri

Statiinit ehkäisevät sydämen vajaatoimintaa mutta vaikutus ei kovin suuri

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet auttavat myös sydämen vajaatoiminnan välttämisessä, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta se havaitaan myös potilailla, jotka eivät vielä sairasta sepelvaltimotautia.

Monikansallisen tutkijaryhmän tulokset perustuvat 17 tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat 33 000 potilaan keskimäärin nelivuotisista seurantatiedoista.

Tulosten perusteella statiinilääkitys pienentää sydämen vajaatoiminnan riskiä noin kymmenen prosenttia, mutta ei vähennä vajaatoiminnasta aiheutuvia kuolemia. Sairastumisriski pieneni riippumatta siitä oliko potilas sairastunut sydäninfarktiin aikaisemmin.

Kymmenen prosenttia pienempi sairastumisriski ei kuulosta paljolta, mutta väestötasolla sen vaikutus voi olla merkittävä. Parhaan hyödyn saavat suuren sairastumisriskin potilaat, joista monia lääkitään statiineilla joka tapauksessa.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2015;DOI:10.1093/eurheartj/ehv072)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2015/03/16/eurheartj.ehv072

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje