Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pähkinänsyöjät elävät pitempään

Pähkinänsyöjät elävät pitempään

Pähkinöitä säännöllisesti tai joka päivä syövät saattavat elää muita pitempään, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Pähkinöiden terveellisyys on todettu lukuisissa tutkimuksissa tätäkin ennen, mutta vaikutukset kuolleisuuteen ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat viidentoista pähkinätutkimuksen aineistoihin ja yli 350 000 osallistujan terveystietoihin. Tutkimusten aikana 45 000 osallistujaa kuoli.

Analyysin perusteella päivittäin pähkinöitä nauttivien riski menehtyä tutkimusten aikana oli noin kolmanneksen pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet pähkinöitä juuri lainkaan. Yhteys oli vielä voimakkaampi, kun analyysi rajattiin sydän- ja verisuonitaudeista johtuviin kuolemiin, mutta myös syöpäkuolemat olivat harvinaisempia paljon pähkinöitä nauttivilla.

Pähkinöitä paljon nauttivat olivat hoikempia, söivät enemmän kasviksia ja hedelmiä ja tupakoivat ja joivat alkoholia harvemmin kuin muut tutkimukseen osallistuneet, joten osa pähkinöihin nyt liitetystä vaikutuksesta todennäköisesti johtuu pähkinänsyöjien muutenkin terveellisemmistä elintavoista. Pähkinät kuitenkin sisältävät monia terveellisiä ravintoaineita ja etenkin terveellisiä kasvirasvoja, jotka voivat ehkäistä mm. sydänsairauksia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;101:783–793)
http://ajcn.nutrition.org/content/101/4/783.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje