Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla MPR-rokote ei aiheuta autismia edes riskilapsille

MPR-rokote ei aiheuta autismia edes riskilapsille

MPR-rokotus ei aiheuta autismia lapsille edes perheissä, joissa vanhimmalla lapsella on jo todettu autismi, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkijat toivovat tulosten vakuuttavan vanhempia, jotka arkailevat lastensa rokottamista autismin pelossa. MPR-rokote suojaa tuhka- ja vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.

Autismia ja MPR-rokotetta ei ole yhdistetty toisiinsa yhdessäkään varteenotettavassa tutkimuksessa, mutta silti osa vanhemmista uskoo tällaiseen vaikutukseen. Etenkin huolestuneita ovat olleet vanhemmat, joilla on jo yksi autistilapsi. Tämän tiedetään ennakoivan suurempaa autismiriskiä myös myöhemmille lapsille.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 96 000 lapsen seuranta- ja rekisteritietoihin. Lapsista 2 prosentilla oli autistinen vanhempi sisar.

Tutkimuksen aikana autismi todettiin 7 prosentilla lapsista, joilla oli autistinen vanhempi sisar, ja vain noin prosentilla muista lapsista. Kun tiedot yhdistettiin rokotustietoihin, tutkijat eivät kuitenkaan löytäneet minkäänlaista yhteyttä MPR-rokotteen ottamisen ja autismiriskin väliltä kummassakaan lapsiryhmässä.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat vahva lisäosoitus siitä, että MPR-rokotukset ovat turvallisia eivätkä lisää lapsen riskiä sairastua autismiin edes silloin, kun lapsen autismiriski on muista syistä suurentunut.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;313:1534–1540)
http://jama.jamanetwork.com/issue.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje