Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus ei vähene eläkkeellä

Masennus ei vähene eläkkeellä

Riski sairastua masennukseen suurenee ennen eläkkeelle jäämistä eikä välttämättä pienene sen jälkeen. Tanskalaisten havainto on mielenkiintoinen, sillä masennuksen luulisi vähentyvän eläkkeelle jäämisen ja elämän rauhoittumisen myötä.

Tulokset perustuvat 250 000 tanskalaisen vuosina 2000–2006 eläkkeelle jääneen rekisteritietoihin. Masennuksen takia tehdyt sairaalakäynnit ja potilaiden käyttämät masennuslääkereseptit selvitettiin viideltä vuodelta ennen ja jälkeen eläkkeelle jäämistä.

Masennuksen aiheuttamat sairaalahoidot lisääntyivät ennen eläkeikää sekä vuonna, jolloin henkilö jäi eläkkeelle, tulokset osoittivat. Yhteys heikkeni hieman kahden eläkevuoden jälkeen, mutta masennushoidot eivät silti alkaneet vähentyä. Samanlainen kehitys näkyi analyysissa, joka keskittyi masennuslääkityksiin.

Tanskalaisten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, ettei sairaalahoitoa vaativa masennus harvinaistu eläkkeelle siirtymisen myötä. Lievemmät masennusoireet sen sijaan saattavat helpottaa eläkkeellä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational and Environmental Medicine 2015;DOI:10.1136/oemed-2014-102228)
http://oem.bmj.com/content/early/2015/03/26/oemed-2014-102228.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje