Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduskipulääkkeet mahdollisesti aivoinfarktiriski verenpainepotilaille

Tulehduskipulääkkeet mahdollisesti aivoinfarktiriski verenpainepotilaille

Korkeaa verenpainetta potevien riski sairastua aivoinfarktiin saattaa suurentua tulehduskipulääkkeiden takia. Tuoreen tutkimuksen mukaan riskipotilaiden kannattaisikin pitää tulehduskipulääkkeiden käyttö minimissään.

Taiwanilaistutkijoiden havainnot perustuvat 1 700 aivohalvaukseen sairastuneen verenpainepotilaan rekisteritietoihin.

Rekistereiden avulla tutkijat havaitsivat sairastumisriskin noin puolitoistakertaiseksi potilailla, jotka olivat käyttäneet tulehduskipulääkkeitä aivohalvausta edeltävän kuukauden aikana. Riski koski aivoinfarkteja, mutta ei verenvuodosta johtuvia aivohalvauksia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin NSAID- eli ei-steroidaalisia tulehduskipulääkkeitä, joita ovat mm. ibuprofeeni, mutta NSAID-lääkkeitä on monia muitakin.

Tulokset vahvistavat tietoa tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksista riskipotilailla. Haittojen pienentämiseksi lääkeannokset olisi hyvä aina pitää mahdollisimman pieninä ja lääkitys mahdollisimman lyhyenä etenkin, jos potilas sairastaa sydän- ja verisuonitauteja tai hänellä on runsaasti niiden riskitekijöitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;46:996–1003)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/4/996.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje