Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivostimulaattori vähentää Parkinson-potilaan kipuja, mutta ei estä uusia

Aivostimulaattori vähentää Parkinson-potilaan kipuja, mutta ei estä uusia

Aivoihin asennettava sähköstimulaattori poistaa tai ainakin vähentää Parkinsonin tautia sairastavien kipuja, tuore korealaistutkimus varmistaa. Stimulaattori ei silti ehkäise uusien kipujen syntymistä.

Sähköstimulaatiossa potilaan aivoihin asennetaan elektrodi, johon johdetaan sähköä kehon ulkopuolelta. Stimulaatio vähentää Parkinsonin tautiin kuuluvia motorisia oireita.

Korealaisten tutkimukseen osallistui 24 Parkinsonin tautia sairastavaa, joiden aivoihin asennettiin sähköstimulaattori. Tutkimuksen alussa 16 potilasta kärsi kivuista, kun he eivät syöneet Parkinson-lääkkeitä.

Tulosten perusteella kivuista kärsivien potilaiden säryt joko lakkasivat tai selvästi lieventyivät aivostimulaattorin asentamisen jälkeen ja nuo vaikutukset säilyivät koko kahdeksanvuotisen seurannan ajan.

Uusia kipuja kehittyi monille potilaille riippumatta siitä oliko heidän vanhat kipunsa helpottaneet. Varsinkin lihas- ja liikuntaelinten kivut lisääntyivät seurannan aikana. Tutkijat uskovat, että niiden lievittäminen vaatii muita ratkaisuja.

Sama tutkijaryhmä on todennut aivostimulaattorin lievittävän kipuja jo aiemmissa tutkimuksissaan, mutta tätä ennen ei ole ollut selvää onko vaikutus ohimenevä vai pysyvä. Nyt julkaistujen tulosten perusteella vaikutus on vähintään pitkäkestoinen.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2015;DOI:10.1001/jamaneurol.2015.8)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2210915#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje