Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikkuva vanhus pysyy liikkeellä aivomuutoksista huolimatta

Liikkuva vanhus pysyy liikkeellä aivomuutoksista huolimatta

Fyysisesti aktiiviset vanhukset saattavat suojata itseään iän myötä lisääntyvien aivomuutosten haitoilta. Kyseiset aivojen valkean aineen pienet vauriot liittyvät liikkumiskyvyn ja motoriikan huonontumiseen, mutta fyysisesti aktiivisilla näitä haittoja ei havaita, vaikka heillä olisi paljon aivomuutoksia.

Tiedot perustuvat Neurology-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, johon osallistui 170 keskimäärin 80-vuotiasta yhdysvaltalaista. Osallistujat kantoivat ranteissaan aktiivisuusmittareita 11 päivän ajan. Lisäksi heidän liikuntakykyään ja motoriikkaa mitattiin 11 eri testillä.

Aivokuvauksissa valkean aineen muutoksia havaittiin riippumatta vanhuksen fyysisestä aktiivisuudesta. Toisin kuin vähän liikkuvilla vanhuksilla, eniten liikkuvien vanhusten kohdalla näiden muutosten runsaus ei kuitenkaan liittynyt heikkoon menestykseen liikuntakykyä mittaavissa testeissä.

Valkean aineen muutosten ajatellaan syntyvän pienten verisuonten vaurioitumisen seurauksena. Muutokset itsessään ovat oireettomia, mutta ne on yhdistetty mm. kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen ja suurentuneeseen aivohalvausten vaaraan.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2015;84:1294–1300)
http://www.neurology.org/content/84/13/1294.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje