Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lyhyet pitkiä alttiimpia sydäntaudeille

Lyhyet pitkiä alttiimpia sydäntaudeille

Ihmisen pituus voi paljastaa miten todennäköisesti kukakin sairastuu sepelvaltimotautiin. Perimältään lyhyet sairastuvat herkemmin kuin pitkät, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa pituuskasvun ja sydänsairauksien yhteyttä selvitettiin käyttämällä 180 pituuteen vaikuttavaa geneettistä varianttia. Kaikkiaan tutkimukseen osallistui 65 000 sepelvaltimotautia sairastavaa ja 130 000 tervettä verrokkia.

Tulokset osoittivat geneettisesti lyhytkasvuisempien sairastuvan sepelvaltimotautiin todennäköisemmin kuin pitempien, ja tuo yhteys oli sitä voimakkaampi mitä lyhempi henkilö oli.

Verrattuna samanikäiseen verrokkihenkilöön 6,5 senttimetriä lyhempi henkilö sairastui noin 14 prosenttia todennäköisemmin, 13 senttimetriä lyhempi 28 prosenttia todennäköisemmin ja 26 senttimetriä lyhempi lähes 60 prosenttia todennäköisemmin.

Pituuden ja sydänsairauksien yhteys on tunnettu ennenkin, mutta nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että samat geenit, jotka vaikuttavat pituuskasvuun liittyvät myös riskiin sairastua sepelvaltimotautiin. Osittain pituuteen liitetty sairastumisriski tosin selittyi lyhyiden osallistujien korkeammilla LDL-kolesteroli- ja triglyseriditasoilla, mutta ne eivät selittäneet koko yhteyttä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä. Kansainvälisessä tutkijaryhmässä oli mukana myös Tampereen yliopiston kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2015;DOI:10.1056/NEJMoa1404881)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1404881#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje