Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antibiootit saattavat kiihdyttää lasten kasvua

Antibiootit saattavat kiihdyttää lasten kasvua

Antibioottikuurit alle kahden vuoden iässä saattavat lisätä lasten pituuden ja painon kasvua ja mahdollisesti edistää ylipainon kertymistä, suomalaistutkimus osoittaa. Havainto saattaa osaltaan selittää, miksi lasten lihavuus on yleistynyt niin paljon viime vuosikymmeninä.

Tutkimus perustuu 12 000 terveen espoolaislapsen tietoihin, ja niiden perusteella vauvaiässä syötyjen antibioottikuurien ja kahden vuoden iässä mitatun painon ja pituuden välillä on selvä yhteys.

Alle kuuden kuukauden iässä antibiootteja saaneet olivat kaksivuotiaana keskimäärin hieman pitempiä ja painavampia kuin ikätoverit, jotka eivät olleet syöneet antibiootteja. Myös myöhempi toistuva antibioottialtistus liittyi nopeampaan kasvuun.

Tulosten perusteella pojat saivat antibiootteja nuorempina ja useammin kuin tytöt ja antibioottikuurit myös liittyivät heillä pituuden ja painon nousuun voimakkaammin. Eri antibiooteista etenkin laajakirjoiset antibiootit kuten makrolidit liittyivät painoindeksin nousuun.

Antibiootit on yhdistetty lasten painon nousuun aiemminkin, mutta pituutta koskevat havainnot terveillä länsimaalaisilla lapsilla ovat uusia. Todennäköisesti yhteys johtuu antibioottien vaikutuksista suoliston bakteerikantoihin. Eläinkokeissa bakteerikantojen muutokset ovat mm. tehostaneet energiansaantia ravinnosta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Pediatrics-lehdessä. Tutkimusryhmään kuuluivat Antti Saari, Lauri J. Virta, Ulla Sankilampi, Leo Dunkel ja Harri Saxen.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2015;135:617–626)
http://pediatrics.aappublications.org/content/135/4/617.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje