Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinilisät eivät alenna verenpainetta

D-vitamiinilisät eivät alenna verenpainetta

D-vitamiinipillereiden syöminen ei tuoreen tutkimuksen mukaan todennäköisesti vaikuta verenpaineeseen millään tavalla. Näin ollen D-vitamiinilisiä ei pitäisi käyttää verenpaineen alentamiseen.

Vitamiinilisien on ajateltu laskevan verenpainetta, koska D-vitamiinin puutokseen liittyy joskus verenpaineen nousua. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 46 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin.

Aineistojen yhteysanalyysissa tutkijat eivät löytäneet minkäänlaisia viitteitä siitä, että D-vitamiinilisät vaikuttaisivat verenpaineeseen. Tutkimuksissa D-vitamiinilisiä annettiin vähintään neljän viikon ajan.

D-vitamiinista on toivottu yleislääkettä lukuisia sairauksia ja terveysriskejä vastaan, mutta tutkimustiedon kertyessä toiveet ovat useimmiten osoittautuneet turhiksi. Vaikuttaakin siltä, että D-vitamiinia riittävästi saavat eivät todennäköisesti saa pillereistä lisähyötyjä.

Nykyisten suositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla tuplasti enemmän. Suomalaisten saanti jää kuitenkin yleensä tätä vähäisemmäksi etenkin syys- ja talvisaikaan. Kesällä auringonvalo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista tai vitamiinilisistä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.0237)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2195120#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje