Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Infektiot vaarallisempia mielenterveyspotilaille

Infektiot vaarallisempia mielenterveyspotilaille

Sairaalahoitoa vaativat infektiot voivat olla mielenterveyspotilaille kohtalokkaampia kuin muille potilaille. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan mielenterveysongelmia potevien riski kuolla infektion jälkeen on noin 50 prosenttia suurempi.

Tanskalaisten tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä ja ne perustuvat 800 000 tanskalaisen rekisteritietoihin. Heistä 11 000 sairasti vakavaa mielisairautta.

Rekisteritietojen perusteella runsaat 9 prosenttia mielenterveyspotilaista kuoli 30 päivän sisällä sairaalakäynnistä, kun verrokeista menehtyi runsaat 7 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että verrattuna sataan mieleltään terveeseen verrokkiin sadasta mielenterveyspotilaasta 2–3 useampi menehtyi 30 päivän sisällä infektiosta.

Mielenterveyspotilaat kuolivat todennäköisemmin riippumatta siitä, minkä infektion he sairastivat, mutta suurin kuolleisuus oli potilailla, jotka olivat saaneet keskushermoston infektion.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2015;DOI;10.1176/appi.ajp.2015.14091100
http://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.2015.14091100

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje