Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monen vaivan hoitaminen voi ehkäistä dementiaa

Monen vaivan hoitaminen voi ehkäistä dementiaa

Ajattelun, muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen lievä heikentyminen voi edetä varsinaiseksi dementiaksi, mutta yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan on olemassa useita riskitekijöitä, joiden hoitaminen voi pienentää tätä riskiä.

Yhdysvaltalaiset kävivät läpi 76 aikaisempaa tutkimusta, joissa oli selvitetty seikkoja, jotka edistävät dementian kehittymistä potilailla, joilla on jo kognitiivisten mielentoimintojen lievä heikentymä.

Tulosten perusteella varsinkin diabetes, metabolinen oireyhtymä ja ns. esidiabetes suurentavat kognitiivista heikentymää potevien riskiä sairastua dementiaan. Niiden hoitaminen myös todennäköisesti pienentää riskiä. Dementian kehittymistä ehkäisee myös terveellinen, Välimeren alueen perinteistä ruokakulttuuria muistuttava ruokavalio.

Kognitiivinen heikentymä etenee dementiaksi todennäköisemmin, jos potilaalla on neuropsykiatrisia oireita, masennusta tai hän saa liian vähän folaatteja ruokavaliostaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä dementian ehkäistävissä olevista riskitekijöistä ja viittaavat myös siihen, että ainakin osa lievää kognitiivista heikentymää potevista voi välttyä dementialta, jos heidän riskitekijänsä hoidetaan kuntoon.

Tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatryssa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2015;DOI:10.1176/appi.ajp.2014.14070878)
http://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.2014.14070878

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje