Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkään imetetyistä tulee fiksuja menestyjiä

Pitkään imetetyistä tulee fiksuja menestyjiä

Rintaruokinnalla pitkään olleet saattavat aikuisena olla muita älykkäämpiä, koulutetumpia ja paremmin palkattuja, tuore brasilialaistutkimus osoittaa. Imetys on aiemminkin yhdistetty lapsen älylliseen kehitykseen, mutta epäselvempää on ollut näkyykö yhteys myös aikuisiässä.

Brasilialaisten tutkimuksessa 3 500 vuonna 1982 syntynyttä lasta seurattiin kolmekymppiseksi saakka, jolloin heille tehtiin älykkyystestit ja muita selvityksiä.

Kun tiedot älykkyystestien tuloksista ja osallistujien tulo- ja koulutustasosta yhdistettiin äideiltä kerättyihin tietoihin imetyksen kestosta, pitkään imetettyjen havaittiin menestyneen parhaiten. Yhteys voimistui mitä pitempään imetys oli jatkunut.

Suurimmillaan erot olivat ääripäissä. Verrattuna alle kuukauden imetettyihin yli vuoden pääasiassa rintaruokinnalla olleet saivat 30-vuotiaana parempia tuloksia älykkyystestissä, heidän tulonsa olivat selvästi suuremmat ja he olivat myös kouluttautuneet pitemmälle. Analyysin perusteella korkeammat tulot johtuivat pitkälti suuremmasta älykkyydestä, tutkijat kirjoittavat.

Tieto imetyksen hyödyistä oli 1980-luvulla vielä vähäistä Brasiliassa, joten pitkään lapsiaan imettävät eivät olleet muita terveystietoisempia tai paremmassa sosiaalisessa ja taloudellisessa asemassa. On silti mahdollista, että moni tässä tutkimuksessa huomiotta jäänyt seikka on vaikuttanut tuloksiin. Se, että imetyksen ja älykkyyden yhteys näkyy vielä aikuisiässä, viittaa kuitenkin biologiseen mekanismiin. Todennäköinen selitys on rintamaidon sisältämät rasvahapot, jotka ovat tärkeitä aivojen kehitykselle.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Global Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Global Health 2015;3:e199–205)
http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X%2815%2970002-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje