Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aorttaläpän stenoosit vähentyneet väestön ikääntymisestä huolimatta

Aorttaläpän stenoosit vähentyneet väestön ikääntymisestä huolimatta

Ruotsalaistutkimuksen mukaan aorttaläpän ahtaumat eli stenoosit eivät ole yleistyneet, vaikka väestö on vanhentunut viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Kun potilaiden ikä otetaan huomioon, aorttastenoosit ovat itse asiassa vähentyneet, tulokset osoittavat.

Aorttaläpän ahtautuminen on yleisin sydämen läppävika länsimaissa. Yleensä se aiheuttaa rasituksen aikana ilmenevää hengenahdistusta ja rintakipua.

Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä ja niiden perusteella aorttaläpän stenoosit vähentyivät Ruotsissa vuosien 1989 ja 2009 välillä sekä naisilla että miehillä. Samaan aikaan sairastumisikä kohosi keskimäärin neljällä vuodella ja potilaat myös elivät todennäköisesti pitempään sairautensa kanssa.

Samanlainen suotuisa kehitys havaittiin sydänkohtausten ja sydämen vajaatoiminnan suhteen, mikä on ymmärrettävää, sillä niillä ja aorttaläpän stenoosilla on paljon yhteisiä riskitekijöitä. Sairaudet ovatkin vähentyneet todennäköisesti näiden riskitekijöiden vähentymisen, mutta myös tehostuneiden hoitojen ansiosta.

Tutkimuksessa käytettiin Ruotsin koko aikuisväestön kattavia terveysrekistereitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;131:988–994)
http://circ.ahajournals.org/content/131/11/988.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje