Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla WHO: Tupakointi vähentynyt mutta harva maa pääsee tavoitteisiin

WHO: Tupakointi vähentynyt mutta harva maa pääsee tavoitteisiin

Läheskään kaikki maailman maat eivät ole onnistuneet vähentämään tupakointia riittävästi ja useissa maissa tupakointi on päinvastoin lisääntynyt, WHO:n tutkimustulokset osoittavat. Tutkimus koostuu 178 maassa vuosina 1990–2010 kerätyistä tiedoista.

Tiedot osoittavat miesten tupakoinnin vähentyneen 125 maassa ja naisten 156 maassa vuosina 2000–2010, mutta muutokset eivät ole olleet kovin suuria. Jos nykyinen tahti jatkuu, vuoteen 2025 mennessä maailmassa on jo yli miljardi tupakoitsijaa.

Heikoin tilanne on miesten osalta Afrikassa, missä tupakointi yleistyy edelleen nopeasti. Toinen ongelma-alue on Välimeren itäiset osat, missä sekä miesten että naisten tupakointi jatkaa yleistymistä.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Vuonna 2012 yli 15-vuotiaista suomalaisista noin 17 prosenttia tupakoi päivittäin. Miehistä päivittäin tupakoi 21 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2015;9972:p966–976)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2960264-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje