Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvinjuonti saattaa suojata valtimoita

Kahvinjuonti saattaa suojata valtimoita

Säännöllinen kahvinjuonti saattaa vähentää valtimoiden kalkkeutumista ja siten pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tuore korealaistutkimus vihjaa. Korealaisten tulokset ovat uskottavia, sillä kahvinjuonti on aiemmin liitetty sydänriskien ja diabetesriskin pienentymiseen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 25 000 keskimäärin 41-vuotiaan terveen miehen ja naisen terveystarkastustuloksia. Koreassa vuosittaiset terveystarkastukset ovat yleisiä ja niihin kuuluu usein myös sepelvaltimoiden tietokonekuvaus.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien kahvinjuonnista valtimokuvausten tuloksiin, he havaitsivat valtimoiden olevan parhaimmassa kunnossa osallistujilla, jotka joivat 3–5 kupillista kahvia päivittäin. Verrattuna kahvia vierastaviin myös tätä vähäisempään ja suurempaan päivittäiseen kahvitteluun liittyi suotuisia vaikutuksia, mutta yhteydet olivat heikompia.

Yhteydet pysyivät ennallaan riippumatta osallistujien iästä, sukupuolesta, tupakoinnista, alkoholin käytöstä, mahdollisesta ylipainosta ja muista valtimoiden kuntoon ja sydänriskeihin vaikuttavista tekijöistä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2015;doi:10.1136/heartjnl-2014-306663)
http://heart.bmj.com/lookup/doi/10.1136/heartjnl-2014-306663

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje