Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihominen altistaa aikuistyypin diabetekselle raskausdiabeteksen jälkeen

Lihominen altistaa aikuistyypin diabetekselle raskausdiabeteksen jälkeen

Raskausdiabetes kasvattaa myös varsinaisen diabeteksen riskiä, mutta erityisesti niin käy naisille, jotka lihovat raskauden jälkeen. Suurin riski on naisilla, jotka ovat ylipainoisia jo ennen raskautta, tuore tutkimus osoittaa.

Tiedot perustuvat 1 700 raskausdiabeteksen poteneen naisen kahdeksantoistavuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 260 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tulokset osoittivat diabetesriskin suurentuvan tasaisesti naisen ylipainon myötä. Jokainen 5 kilon lisäys painossa raskauden jälkeen suurensi kolmanneksella riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen.

Kaikkein suurin sairastumisriski oli kuitenkin naisilla, jotka olivat lihavia ennen raskautta ja lihoivat vähintään viisi kiloa raskauden jälkeen. Heidän sairastumisriskinsä oli jopa yli 40-kertainen verrattuna raskausdiabeteksen sairastaneisiin naisiin, jotka olivat normaalipainoisia ennen raskautta ja jotka eivät merkittävästi lihoneet raskauden jälkeen.

Tulosten perusteella ylipainon karistaminen ennen raskautta ja liikakilojen välttäminen raskauden jälkeen todennäköisesti estäisi aikuistyypin diabeteksen kehittymisen monelta naiselta. Aikuistyypin diabetes ja raskausdiabetes ovat yleistyneet lähes kaikissa maailman maissa. Lihavuuden lisäksi mm. epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat niille kummallekin.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Se lisää myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3537-4)
http://www.diabetologia-journal.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje