Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuoren verenpaine nousee painon noustessa

Nuoren verenpaine nousee painon noustessa

Lihavuus ja liikakilot saattavat nostaa myös nuorten verenpainetta, tuore tutkimus osoittaa. Verenpaine näyttää kohoavan tasaisesti painon noustessa, vaikka nuori ei olisi vielä ylipainoinen.

Israelilaistutkijoiden havainnot perustuvat yli 700 000 keskimäärin seitsemäntoistavuotiaan pojan ja tytön kutsuntatarkastuksiin vuosilta 1998–2011.

Tulokset osoittivat ensinnäkin ylipainoisten määrän kasvaneen vuosina 1998–2011. Vuonna 1998 ylipainoisia oli 13 prosenttia ja vuonna 2011 jo 21 prosenttia. Analyysissa oli mukana vain palvelukseen sopivaksi todetut.

Keskimääräinen systolinen ja diastolinen verenpaine myös nousivat tasaisesti mitä korkeampi nuoren painoindeksi oli, aineisto osoitti. Yhteys havaittiin ylipainoisilla, mutta myös normaalipainoisilla osallistujilla. Samankaltaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimusten pienen koon vuoksi osa tuloksista on ollut epävarmoja.

Israelilaisten tutkimus vahvistaa näyttöä lihavuuden ja verenpaineen yhteydestä ja kannustaa hillitsemään nuorten ylipainoa. Suomessa kouluikäisistä lapsista noin neljännes on ylipainoisia. Ylipainoisten 12–18-vuotiaiden määrä on kolminkertaistunut neljässä vuosikymmenessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Hypertension 2015;DOI:10.1093/ajh/hpv007)
http://ajh.oxfordjournals.org/content/early/2015/02/26/ajh.hpv007.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje