Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla HPV-rokotusohjelmat eivät vaikuta nuorten seksuaalikäyttäytymiseen

HPV-rokotusohjelmat eivät vaikuta nuorten seksuaalikäyttäytymiseen

HPV-rokotusten ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan ei ole vaikuttanut nuorten seksuaalikäyttäymiseen, vaikka jotkin tahot ovat niin pelänneet, kanadalaistutkimus osoittaa. Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotus annetaan ilmaiseksi 6.–9.-luokkalaisille tytöille.

Tutkimuksen mukaan HPV-rokotusohjelmalla ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta 15–17-vuotiaiden tyttöjen sukupuolitautien tai raskauksien määrään Kanadassa. Näin ollen huoli suojaamattoman seksin ja riskikäyttäytymisen lisääntymisestä on turha.

Ihmisen papilloomavirus on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus, ja sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja. Tartunnan ehkäisy tytöille varhain annettavalla rokotteella ehkäisee syöpää ja sen esiasteita.

Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat kansallisessa rokotusohjelmassa ja ilmaisia 6.–9.-luokkalaisille tytöille. Rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa muun muassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Ennen HPV-rokotuksia kohdunkaulan syöpää on torjuttu lähinnä papa-seulontojen avulla. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.

Tutkimuksen aineisto koostui 260 000 kanadalaistytön seurantatiedoista. Puolet tytöistä sai HPV-rokotuksen heti rokotusohjelman alussa vuosina 2007–2009 ollessaan keskimäärin 13-vuotiaita. Vertailuryhmän tytöt olivat olleet 13-vuotiaita vuosina 2005–2007 eli ennen rokotusohjelmaa. Tiedot raskauksista ja sukupuolitaudeista selvitettiin rekistereistä.

Tulokset julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2015;187:E74-E81)
http://www.cmaj.ca/content/187/2/E74.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje