Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Appelsiinimehu piristää iäkkään mielentoimintoja

Appelsiinimehu piristää iäkkään mielentoimintoja

Päivittäinen appelsiinimehun nauttiminen voi mahdollisesti terästää seitsemänkymppisten muistia ja muita ajattelutoimintoja. Brittitutkimuksen perusteella hyödyt saa tosin vain mehusta, jossa on paljon flavonoideihin lukeutuvia flavanoneja.

Flavanonien ja muiden flavonoidien oletetut terveysvaikutukset perustuvat niiden kykyyn vähentää vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa. Mahdollisesti tämä selittää myös nyt tehdyt havainnot.

Brittien tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 37 tervettä keskimäärin 67-vuotiasta nautti paljon tai niukasti flavanoneja sisältävää appelsiinimehua päivittäin kahtena eri tutkimusjaksona. Jaksot olivat kahdeksan viikon mittaisia ja niiden välissä oli neljän viikon tauko. Muistia, ajattelua ja muita kognitiivisia kykyjä arvioitiin tutkimuksen alussa sekä tutkimusjaksojen jälkeen.

Osallistujat pärjäsivät kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä selvästi paremmin juotuaan paljon flavanoneja sisältävää appelsiinimehua kuin verrokkimehun jälkeen. Vaikutukset eivät ulottuneet mielialaan tai verenpaineeseen.

Brittien havainnot ovat tervetulleita, sillä ne osoittavat ruokavalion terästämisen edistävän terveiden seitsemänkymppisten aivojen toimintakykyä. Tämä on aiemmin havaittu myös potilailla, joiden kognitiiviset mielentoiminnot ovat jo lievästi heikentyneet.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;101:506–514)
http://ajcn.nutrition.org/content/101/3/506.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje