Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetesriski pienin 7–8 tunnin yöunilla

Diabetesriski pienin 7–8 tunnin yöunilla

Yöunien pituus saattaa vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen sairastuu aikuistyypin diabetekseen, tuore tutkimus vihjaa. Riski on pienin 7–8-tuntisia yöunia nukkuvilla.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja ne perustuvat kymmenen tutkimuksen ja 480 000 potilaan tietojen yhteisanalyysiin. Tutkimukset olivat kestäneet 2,5–16 vuotta ja niiden aikana yli 18 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Analyysin mukaan pienin sairastumisriski on 7–8-tuntisia yöunia nukkuvilla ja riski suurenee tasaisesti, mitä vähemmän tai enemmän henkilö nukkuu. Riski kasvaa 9 prosenttia jokaista tunnin vähennystä ja 14 prosenttia jokaista tunnin lisäystä kohden, tulokset osoittavat.

Aiemmissa tutkimuksissa noin seitsemäntuntiset yöunet on yhdistetty hyvään sokeritasapainoon aikuistyypin diabetesta jo sairastavilla. Tulokset eivät silti tarkoita sitä, että yöunien pituus on suoraan vastuussa nyt havaitusta diabetesriskistä. Yhteys voi johtua hyvin monista seikoista, jotka vaikuttavat sekä unen tarpeeseen että diabeteksen kehittymiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;38:529–537)
http://care.diabetesjournals.org/content/38/3/529.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje