Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pähkinöiden syöttäminen vauvaiästä alkaen saattaa ehkäistä allergian kehittymistä

Pähkinöiden syöttäminen vauvaiästä alkaen saattaa ehkäistä allergian kehittymistä

Pähkinäallergian riski pienenee huomattavasti, jos lapsen ruokavalioon kuuluu pieniä määriä pähkinää jo vauvaiästä alkaen, tuore israelilaistutkimus vihjaa. Tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne ovat linjassa uusimpien allergiahoitosuositusten kanssa.

Israelilaisten havainto perustuu kokeeseen, jossa runsaat 600 lasta satunnaistettiin 4–11 kuukauden ikäisinä kahteen ryhmään, joista toisessa vauvoille annettiin kuusi grammaa pähkinäproteiinia viikoittain ja toisessa vältettiin pähkinää. Lapsilla oli jo kananmuna-allergia tai atooppista ihottumaa, joten he olivat suurentuneessa vaarassa saada myös muita allergioita. Tutkimuksesta rajattiin pois lapset, joilla epäiltiin pähkinäallergiaa.

Ruokavalioita ja seurantaa jatkettiin kunnes lapset olivat viisivuotiaita. Tuolloin tehdyt altistuskokeet osoittivat pähkinäryhmäläisillä olevan 80 prosenttia vähemmän pähkinäallergioita kuin verrokkiryhmäläisillä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että pähkinäryhmäläisistä vain 2 prosenttia sairastui pähkinäallergiaan, kun verrokeista sairastui 14 prosenttia.

Tänä vuonna julkaistussa lasten ruoka-aineallergioita käsittelevässä Käypä hoito -suosituksessa painotetaan etenkin lievien ja vaikeiden allergioiden erottamista. Vaikeissa tapauksissa ruoka-aineiden välttäminen on edelleen paikallaan, mutta lievissä tapauksissa ruoka-ainetta suositellaan syötäväksi oireiden sallimissa rajoissa tai pitämään välttämisruokavaliot tilapäisinä.

Iästä riippuen noin 3–9 prosenttia lapsista potee jotain ruoka-allergiaa. Valtaosalta allergiat häviävät muutamassa vuodessa, mutta osalla oireet jatkuvat kouluikään ja pitempäänkin. Sietokyky ruoka-aineille näyttää tutkimusten mukaan syntyvän parhaiten, kun kiinteiden ruokien antaminen aloitetaan 4–6 kuukauden iässä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2015;DOI:10.1056/NEJMoa141485)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1414850#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje