Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antikolinergiset lääkkeet saattavat suurentaa keuhkokuumeen vaaraa

Antikolinergiset lääkkeet saattavat suurentaa keuhkokuumeen vaaraa

Antikolinergisia lääkkeitä käyttävät iäkkäät saattavat sairastua keuhkokuumeeseen muita herkemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Antikolinergisilla lääkkeillä hoidetaan muun muassa Parkinsonin tautia, keuhkoahtaumatautia ja virtsankarkailua.

Yhdysvaltalaistutkijat löysivät yhteyden keuhkokuumeiden ja pitkäaikaisten lääkitysten, mutta myös lyhempien, vain muutaman kuukauden sisällä sairastumisesta aloitettujen lääkitysten väliltä.

Tutkimuksessa tuhatta keuhkokuumeeseen sairastunutta verrattiin kahteentuhanteen samanikäiseen terveeseen. Osallistujat olivat 65–94-vuotiaita.

Antikolinergiset lääkitykset on yhdistetty myös suurentuneeseen dementian vaaraan ja iäkkäiden sekavuuteen etenkin, jos potilas saa useampia antikolinergisia lääkkeitä samanaikaisesti. Onkin mahdollista, että sekavuus ja kognitiiviset vaikutukset välillisesti suurentavat myös keuhkokuumeiden vaaraa, tutkijat arvelevat.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2015)
http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/%28ISSN%291532-5415

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje