Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduskipulääkkeet vaaraksi hyytymisenestolääkkeitä käyttäville sydänpotilaille

Tulehduskipulääkkeet vaaraksi hyytymisenestolääkkeitä käyttäville sydänpotilaille

Sydänkohtaukseen sairastuneet saavat usein veren hyytymistä hillitseviä lääkkeitä uusien kohtausten ehkäisemiseksi. Jos potilas käyttää samanaikaisesti myös tulehduskipulääkkeitä, lääkitykset voivat kuitenkin johtaa ongelmiin, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten mukaan hyytymisenestolääkityksellä olevilla potilailla NSAID-tulehduskipulääkkeet lisäävät verenvuotojen ja myös uusien sydän- ja verisuonitautioireiden todennäköisyyttä. Yhteys havaittiin riippumatta siitä, mitä tulehduskipulääkkeitä tai hyytymisenestolääkkeitä potilaat saivat tai kuinka kauan lääkitykset kestivät.

NSAID- eli ei-steroidaalisia tulehduskipulääkkeitä ovat mm. ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo eli aspiriini.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 62 000 ensimmäisen sydänkohtauksensa saaneen tanskalaisen rekisteritietoja vuosilta 2002–2011. Potilaat olivat keskimäärin 68-vuotiaita ja heistä kolmannes oli syönyt vähintään yhden tulehduskipulääkekuurin seurantajakson aikana. Vajaan neljävuotisen seurannan aikana 19 000 tutkittua sairastui sydän- ja verisuonioireisiin, 5 300 verenvuotoon ja 18 000 kuoli.

Samanlaisia verenvuotoriskejä on havaittu myös eteisvärinäpotilailla, jotka ovat samanaikaisesti hyytymisenesto- ja tulehduskipulääkityksellä. Lääkäreiden tulisikin olla tarkkoja ja aina kysyä potilailtaan tulehduskipulääkkeiden käytöstä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;313(8):805–814)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2130316#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje