Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mukillinen kaakaota päivässä pitää mielen virkeänä

Mukillinen kaakaota päivässä pitää mielen virkeänä

Kaakaota päivittäin juovien iäkkäiden muisti ja mieli saattavat pysyä pitempään parempina, tuore italialaistutkimus osoittaa.

Aiemmissa tutkimuksissa päivittäinen kaakaon juominen on yhdistetty suotuisiin vaikutuksiin iäkkäillä, joiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat jo heikentyneet, mutta terveitä koskevat havainnot ovat olleet vähäisempiä.

Osana tutkimusta 90 koehenkilöä joi kupillisen kaakaota päivittäin kahdeksan viikon ajan. Osallistujille tehtiin muistia ja kognitiivisia kykyjä mittaavia testejä tutkimuksen alussa ja sen päätteeksi.

Testit osoittivat kognitiivisten mielentoimintojen parantuneen päivittäisen kaakaokuurin aikana, minkä lisäksi osallistujien verenpaine jonkin verran laski ja insuliinitasot paranivat.

Tutkimuksessa päähuomion saivat kaakaon sisältämät flavanolit, joilla on ajateltu olevan suotuisia vaikutuksia mm. aivoverenkiertoon. Nyt havaitut vaikutukset todettiin kaikilla kaakaota juoneilla riippumatta siitä, oliko heidän kaakaossaan vähän vai paljon flavanoleja. Vähimmillään flavanoleja oli 50 mg kupillisessa ja enimmillään noin 1 000 mg.

Hiljattain samanlaisia suotuisia muutoksia nähtiin myös tutkimuksessa, jossa koehenkilöt joivat flavonoideja paljon sisältävää appelsiinimehua. Nyt havaitut kognitiiviset hyödyt eivät todennäköisesti rajoitukaan kaakaoon vaan ne saa luultavasti mistä tahansa flavonoideja paljon sisältävästä ruoka-aineesta.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;101:538–548)
http://ajcn.nutrition.org/content/101/3/538.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje