Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Poikasikiö suurentaa äidin raskausdiabetesriskiä

Poikasikiö suurentaa äidin raskausdiabetesriskiä

Sikiön sukupuoli voi kanadalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti äidille kehittyy raskausdiabetes. Riski on suurempi poikalasta odottavilla, tulokset osoittavat.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja ne perustuvat runsaan tuhannen raskaana olevan naisen tutkimuksiin. Puolet äideistä odotti poikaa ja puolet tyttöä.

Raskauden aikana tehdyt sokerirasituskokeet osoittivat poikasikiötä odottavien sokeriarvot huonommiksi, minkä lisäksi heidän haimansa beetasolujen toiminta oli heikompaa kuin tyttösikiötä kantavien. Varsinaisen raskausdiabeteksen riski oli poikasikiötä odottavilla noin 40 prosenttia suurempi kuin tyttövauvaa odottavilla.

Poikasikiö myös entisestään suurensi raskausdiabetesriskiä äideillä, jotka olivat alttiita sairastumaan korkean iän tai etnisen taustansa vuoksi.

Kanadalaistutkijoiden tulokset viittaavat siihen, että poikasikiö on metabolisesti suurempi ponnistus äidin keholle raskauden aikana. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset ovat tervetullut lisätodiste.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Se lisää myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;doi:10.2337/dc14-2551 )
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2015/02/03/dc14-2551.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje