Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpainelääkitys vähentää diabeetikon sydänriskejä ja silmävaivoja

Verenpainelääkitys vähentää diabeetikon sydänriskejä ja silmävaivoja

Aikuistyypin diabetesta potevat ovat sairautensa vuoksi alttiita sairastumaan mm. sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuota riskiä voi tehokkaasti pienentää verenpainelääkityksellä. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella samalla pienenee myös riski sairastua verkkokalvosairauteen ja munuaisvaivoihin.

Tulokset perustuvat 40 suuren satunnaistetun tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä yli sadantuhannen potilaan seurantatiedoista. Tutkimuksissa selvitettiin verenpainelääkitysten vaikutuksia aikuistyypin diabeetikoiden terveysriskeihin.

Tutkimus osoitti jokaisen 10 mmHg:n pudotuksen systolisessa verenpaineessa pienentävän 13 prosentilla riskiä sairastua sydänoireisiin, sepelvaltimotautiin, verkkokalvosairauteen eli retinopatiaan sekä munuaisongelmiin viittaavaan albuminuriaan. Aivohalvausriski pienenee lähes 30 prosenttia. Myös riski menehtyä tutkimusten seuranta-aikoina pieneni mitä paremmin verenpainetta saatiin laskettua.

Verenpaineen alentamiseen liitetyt hyödyt olivat suurimmat potilailla, joiden systolinen verenpaine oli yli 140 mmHg lääkityksen alkaessa.

Samanlaisiin tuloksiin on päädytty aikaisemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;313:603–615)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2108887#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje