Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pähkinöiden syöminen saattaa lykätä kuolemaa

Pähkinöiden syöminen saattaa lykätä kuolemaa

Säännöllinen pähkinöiden syöminen voi auttaa elämään pitempään, tuore tutkimus osoittaa. Pähkinät saattavat lykätä etenkin sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvia kuolemia.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa pähkinöitä paljon syövien kuolleisuus oli noin viidenneksen vähäisempää 5–12-vuotisen seurannan aikana, kun vertailukohtana olivat pähkinöitä tuskin lainkaan syövät.

Pähkinöiden syöminen liittyi pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, mutta myös kokonaiskuolleisuus oli alhaisempaa pähkinöihin mieltyneillä. Syöpäkuolleisuuteen pähkinät eivät vaikuttaneet.

Tätä ennen pähkinöiden terveysvaikutuksia on tutkittu lähinnä eurooppalaisissa ja varakkaissa väestöissä. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteys havaittiin kuitenkin myös Kiinassa ja Yhdysvaltojen afrikkalaisperäisessä väestössä.

Kiinalaiset söivät enimmillään vajaat 3 grammaa pähkinöitä päivässä. Yhdysvaltalaiset suurkuluttajat puolestaan söivät noin 18 grammaa päivässä ja tästä noin puolet oli pähkinävoita.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä ja perustui yhden yhdysvaltalais- ja kahden kiinalaistutkimuksen aineistoihin. Yhteensä tutkimuksiin osallistui yli 200 000 aikuista.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;doi:10.1001/jamainternmed.2014.8347​)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2173094#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje