Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla MS-tauti mahdollisesti yhteydessä yleiseen virukseen ja tupakointiin

MS-tauti mahdollisesti yhteydessä yleiseen virukseen ja tupakointiin

MS-taudin eli multippeliskleroosin aiheuttajaa ei tunneta, mutta sen uskotaan johtuvan geneettisestä alttiudesta ja ympäristötekijöistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella ympäristötekijöiden osalta selkein näyttö on Epstein-Barr-viruksesta ja tupakoinnista.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 44 aikaisemman meta-analyysin aineistoja, jotka koostuivat 416 tutkimuksesta. Lopulta vain kolme meta-analyysia oli tarpeeksi suuria ja laadukkaita, jotta niiden tuloksia voi pitää luotettavina.

Näiden meta-analyysien perusteella MS-tautiin sairastuvien veressä on tavallista enemmän merkkejä Epstein-Barr-virustartunnasta ja he ovat todennäköisemmin myös sairastaneet Epstein-Barrin aiheuttaman mononukleoosi-infektiotaudin. MS-taudin riski oli suurentunut myös tupakoitsijoilla, tulokset osoittivat.

Epstein-Barr-virus on erittäin yleinen ja melkein kaikki suomalaiset saavat sen jossain vaiheessa elämäänsä. Virus on yhdistetty MS-taudin riskiin aikaisemminkin. Myös D-vitamiinin vähyys saattaa altistaa sairastumiselle.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Neurology 2015;263–273)
http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422%2814%2970267-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje