Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suuri syntymäpaino voi suurentaa syöpäriskejä

Suuri syntymäpaino voi suurentaa syöpäriskejä

Syntyessään paljon painavat saattavat brittitutkimuksen mukaan sairastua moniin lapsuusiän syöpiin muita todennäköisemmin. Vaikutus on pieni, mutta se koskee noin puolia lapsuusiän syövistä, tulokset osoittavat.

Aiemmissa tutkimuksissa korkea syntymäpaino on todettu lapsuusiän leukemian riskitekijäksi, mutta muita syöpätyyppejä koskeva tieto on ollut vähäistä.

Tutkijoiden havainnot perustuvat kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä 40 000 syöpään sairastuneen ja yli 80 000 terveen verrokin tiedoista.

Tulosten perusteella syntymäpainon ja syöpäriskin välillä on selvä yhteys, joka havaittiin kummassakin tutkimuksessa. Riski sairastua leukemiaan, keskushermoston syöpiin, munuaissyöpiin ja pehmytkudossarkoomaan suureni 5–17 prosenttia jokaista 500 gramman lisäystä kohden.

Korkea syntymäpaino liittyi myös suurentuneeseen riskiin sairastua neuroblastoomaan eli varhaishermosolukasvaimeen, lymfoomaan eli imukudoskasvaimeen, itusolukasvaimeen ja pahanlaatuiseen melanoomaan. Maksakasvainten riski puolestaan pienentyi syntymäpainon kasvaessa.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/ije/dyu265)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2015/01/24/ije.dyu265.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje