Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mindfulness-meditaatio auttaa iäkkäitä nukkumaan

Mindfulness-meditaatio auttaa iäkkäitä nukkumaan

Iäkkäiden uniongelmat voivat helpottua ilman lääkkeitä mindfulness-meditaation avulla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Mindfulness-meditaatiomenetelmää sovelletaan esimerkiksi kognitiivisen psykoterapian piirissä, ja sen on osoitettu mm. lievittävän masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa meditaation tehoa uniongelmien hoidossa tutkittiin satunnaistamalla viisikymmentä keskimäärin 66-vuotiasta mindfulness-ryhmään tai verrokkiryhmään, jota opastettiin ns. unihygieniassa eli unta parantavissa käytännöissä.

Osallistujat arvioivat uniongelmiaan tutkimuksen alussa sekä tutkimuksen päätteeksi, ja näiden arvioiden perusteella meditaatioryhmäläiset kokivat saaneensa enemmän apua kuin verrokkiryhmäläiset. Lisäksi heidän mielialansa kohosi ja uupumus hellitti enemmän, tulokset osoittivat.

Tulokset viittaavat mindfulness-meditaation sopivan iäkkäiden uniongelmien hoitoon. Tulokset eivät kuitenkaan kerro, miten suuri meditaation teho on verrattuna muihin lääkkeettömien menetelmiin tai lääkityksiin. Tämän selvittäminen edellyttää lisätutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2015;doi:10.1001/jamainternmed.2014.8081)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2110998#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje