Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tuhti aamiainen ja kevyt illallinen parantavat diabeetikon sokeritasapainoa

Tuhti aamiainen ja kevyt illallinen parantavat diabeetikon sokeritasapainoa

Aikuistyypin diabetesta sairastavat voivat todennäköisesti parantaa sokeritasapainoaan painottamalla ateriansa oikein. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä onnistuu syömällä paljon aamulla ja kevyesti illalla.

Tutkimuksessa 18 vapaaehtoista aikuistyypin diabetesta sairastavaa aikuista söi viikon ajan joko 700 kilokaloria sisältävän aamupalan, 600 kilokalorin lounaan ja 200 kilokalorin illallisen tai vastaavan määrän ruokaa, mutta niin, että aamupalan ja illallisen energiamäärät vaihtoivat paikkaansa. Kahden viikon tauon jälkeen koehenkilöt vaihtoivat ruokavalioryhmästä toiseen.

Tulokset osoittivat aterianjälkeisen veren glukoosipitoisuuden pysyvän 20 prosenttia pienempänä ja insuliinipitoisuuden 20 prosenttia suurempana, kun koehenkilöt söivät tuhdin aamupalan ja kevyen illallisen. Myös glukoosi- ja insuliinitasapainosta kertovien C-peptidin ja GLP-1-hormonin pitoisuudet olivat tuolloin suotuisammat.

Vastaavat erot havaittiin myös lounaan jälkeen, vaikka koehenkilöiden lounas oli sama kummankin tutkimusviikon ajan.

Tutkimus on pieni ja sen tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että päivän aikana nautittujen aterioiden energiamäärät ja niiden rytmitys vaikuttavat aikuistyypin diabetesta sairastavien glukoosi- ja insuliinitasapainoon.

Haiman beetasolujen toiminta on optimaalisimmillaan aamuisin, mikä todennäköisesti selittää nyt saadut tulokset. Sama tutkijaryhmä havaitsi vastaavia suotuisia vaikutuksia myös aikaisemmassa tutkimuksessaan, jossa tutkittiin diabeteksen suhteen terveitä ylipainoisia aikuisia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2015)
http://www.diabetologia-journal.org/files/Jakubowicz.pdf

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje