Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liika juominen keski-iässä altistaa aivohalvauksille

Liika juominen keski-iässä altistaa aivohalvauksille

Yli kaksi alkoholiannosta päivittäin juovat keski-ikäiset sairastuvat aivohalvaukseen selvästi todennäköisemmin kuin kohtuullisemmin alkoholia käyttävät. Tuoreen tutkimuksen perusteella riski on samaa luokkaa tai jopa suurempi kuin korkeaan verenpaineeseen tai diabetekseen liittyvä sairastumisriski.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 11 000 keski-ikäisen kaksosen neljäkymmentä vuotta jatkuneeseen seurantaan. Osallistujat olivat alle 60-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Seurannan aikana kolmannes osallistujista sairastui aivohalvaukseen. Kun tutkijat ryhmittelivät sairastuneet sen perusteella, miten paljon he käyttivät alkoholia, he havaitsivat sairastumisriskin suurimmaksi osallistujilla, jotka joivat kaksi tai useampia alkoholiannoksia päivittäin. Verrattuna korkeintaan puoli annosta päivittäin juoviin heidän sairastumisriskinsä oli yli kolmanneksen suurempi.

Keski-iässä eli 50–60-vuotiaina paljon alkoholia käyttävät myös sairastuivat keskimäärin viisi vuotta aikaisemmin kuin muut riippumatta perimästä tai muista aivohalvausten riskitekijöistä.

Suomessa aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 henkilöä. Noin 75 prosenttia halvauksista on aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivovaltimon tukkeutumisesta ja sen aiheuttamasta verenkierron estymisestä, loput johtuvat aivoverenvuodoista.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;46:627–633)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/3/627.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje