Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Neuropaattisen kivun lääkehoidossa puutteita

Neuropaattisen kivun lääkehoidossa puutteita

Neuropaattisen kivun hoidossa käytettävät lääkkeet eivät ole kovin tehokkaita, tuore katsaustutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 229 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Analyysin perusteella nykyisin neuropaattisen kivun hoidossa käytettävät lääkkeet ovat teholtaan vaatimattomia. Lääkkeiden katsottiin tehoavan, kun ne vähensivät potilaan kivut vähintään puoleen entisestä.

Saavuttaakseen tällaisen muutoksen yhdellä potilaalla serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjillä pitää lääkitä 6 potilasta, pregabaliinilla ja erilaisilla gabapentiineillä 7–8 ja kapsaisiinilaastareilla 10–11. Toisin sanoen näitä lääkkeitä käytettäessä jokaista onnistunutta hoitoa kohden 5–10 potilasta ei saa merkittävää apua kipuihinsa.

Parempi teho oli trisyklisillä masennuslääkkeillä, vahvoilla opioideilla, tramadoli-opioidilla ja botuliinitoksiinilla. Lidokaiini-lääkelaastareiden tehoa ei tutkimusten perusteella pystynyt määrittämään.

Tutkijat havaitsivat myös epäsuhdan tuloksissa, kun he tarkastelivat julkaistuja ja julkaisemattomia tutkimuksia erikseen. Julkaistut tutkimuksen antoivat lääkkeistä tehokkaamman kuvan kuin julkaisemattomat. Samanlainen julkaisuharhaksi kutsuttu ilmiö on tuttu myös muilta aloilta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Neurology -lehdessä. Selvityksessä tarkasteltiin myös lääkkeiden hintoja ja haittavaikutuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Neurology 2015;2:162–173)
http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422%2814%2970251-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje