Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Metabolista oireyhtymää voi ehkäistä lapsuuden ruokavaliolla

Metabolista oireyhtymää voi ehkäistä lapsuuden ruokavaliolla

Lapsuudessa omaksutut terveelliset ruokatottumukset voivat suomalaistutkimuksen mukaan ehkäistä metabolisen oireyhtymän kehittymistä ja sitä kautta mahdollisesti myös aikuistyypin diabetesta ja sydänsairauksia.

Tulokset perustuvat turkulaiseen STRIP-tutkimukseen, johon osallistuneet lapset ja heidän perheensä ovat saaneet opastusta ja tukea tyydyttyneiden kovien rasvojen välttämiseen lasten vauvaiästä saakka. Lapsia on tutkittu vuosittain kahdenkymmenen vuoden ajan.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat, että kovia rasvoja välttäneistä lapsista noin puolet harvempi potee metabolista oireyhtymää 15–20-vuotiaana. Verrokkiryhmäläisistä, jotka eivät välttäneet kovia rasvoja, metabolista oireyhtymää poti 10–14 prosenttia, kun kovia rasvoja välttäneistä sairastui vain 6–8 prosenttia.

Kovia rasvoja välttäneiden verenpaine oli alhaisempi, minkä lisäksi poikien triglyseridipitoisuudet olivat pienempiä kuin verrokkien. Nämä kummatkin ovat metabolisen oireyhtymän osatekijöitä.

Turkulaisten tulokset ovat tervetullut lisätodiste lapsuuden ruokavalion vaikutuksista yleisten kroonisten sairauksien kehittymiseen. Sama aineisto on aiemmin osoittanut lapsuuden ruokavalion vaikuttavan myös verisuonten sisäpintojen kuntoon. Vähän kovia rasvoja syövien valtimot ovat paremmassa kunnossa jo parikymppisenä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;131:605-613)
http://circ.ahajournals.org/content/131/7/605.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje