Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta auttaa keuhkosyöpäleikkauksen jälkeen

Liikunta auttaa keuhkosyöpäleikkauksen jälkeen

Keuhkosyöpäleikkauksen läpikäyneet kannattaisi laittaa ohjattuun liikuntaterapiaan, tuore norjalaistutkimus osoittaa. Tulosten perusteella liikunnan voi aloittaa jo 5–7 viikkoa leikkauksesta.

Norjalaiset selvittivät liikunnan vaikutuksia satunnaistamalla 60 keuhkosyöpäleikkauksessa ollutta intensiiviseen kunto- ja lihasharjoitteluun tai verrokkiryhmään, joka sai tavallista leikkauksenjälkeistä hoitoa. Liikuntaryhmässä harjoituksia tehtiin tunti kerrallaan kolmesti viikossa 20 viikon ajan.

Odotusten mukaisesti liikuntaryhmäläisten hapenottokyky parani huomattavasti enemmän kuin verrokkien, mutta lisäksi potilaiden lihakset voimistuivat, lihasmassa kasvoi ja fyysinen toimintakyky parani. Tämä kaikki heijastui myös yleisemmin potilaiden kokemaan elämänlaatuun.

Norjalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä keuhkosyöpäpotilaat ovat usein huonokuntoisia ennen leikkausta ja leikkaus heikentää heitä entisestään.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin 1 600 miestä ja 800 naista, mutta naisten sairastumiset ovat yleistyneet naisten tupakoinnin kasvun myötä. Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakasta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Thorax-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Thorax 2015;70:244–250)
http://thorax.bmj.com/content/70/3/244.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje