Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alkoholin terveyshyödyt vähäisiä yli 50-vuotiaille

Alkoholin terveyshyödyt vähäisiä yli 50-vuotiaille

Kohtuullisesti alkoholia käyttävät saattavat säästyä mm. sydänsairauksilta todennäköisemmin kuin täysraittiit tai suurkuluttajat. Alkoholin mahdolliset hyödyt jäävät kuitenkin vaatimattomiksi yli 50-vuotiailla, tuore brittitutkimus osoittaa.

Brittien tulosten perusteella yli 50-vuotiailla alkoholin kohtuukäytön terveyshyödyt rajoittuvat 50–64-vuotiaisiin miehiin, jotka juovat 10–14 alkoholiannosta viikossa eivätkä harrasta juurikaan humalajuomista. Heidän kuolleisuutensa oli alhaisempaa 7–10-vuotisen seurannan aikana. Naisilla hyödyt havaitaan yli 65-vuotiailla, jotka juovat korkeintaan seitsemän alkoholiannosta viikossa.

Yksi alkoholiannos vastaa noin pullollista olutta tai viinilasillista.

Tulokset osoittivat myös, että todennäköisesti merkittävä osa alkoholin kohtuukäyttöön liitetyistä terveyshyödyistä johtuu muusta kuin alkoholista. Suurin yksittäinen selittäjä on todennäköisesti se, ettei tutkimuksissa yleensä erotella ikänsä raittiina olleita alkoholin käytön lopettaneista ja entisistä alkoholisteista. Niputtamalla heidät samaan vertailuryhmään kohtuullisesti alkoholia käyttävät näyttävät terveemmiltä kuin ovatkaan.

Tutkimus perustuu kahden tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuvat 53 000 yli 50-vuotiaan miehen ja naisen 6–10-vuotisista seurantatiedoista. Seurantojen aikana kuoli 8 300 osallistujaa. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;350:h384)
http://www.bmj.com/content/350/bmj.h384

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje