Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinivajauksen korjaaminen vähentää keuhkoahtaumapotilaan oireita

D-vitamiinivajauksen korjaaminen vähentää keuhkoahtaumapotilaan oireita

Kroonista keuhkoahtaumatautia sairastavat kärsivät usein myös D-vitamiinin puutoksesta. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella tuon vajauksen korjaaminen voi myös hillitä potilaiden oireita. D-vitamiini vaikuttaa elimistön vastustuskykyyn ja tulehdusreaktioihin, mikä todennäköisesti selittää tulokset.

Brittien tutkimuksessa 240 keuhkoahtaumapotilasta sai D3-vitamiinilisiä tai lumevalmistetta vuoden ajan.

D-vitamiineja saaneet eivät säästyneet keuhkoahtauman pahenemisjaksoilta tai uusilta hengitystieinfektioilta sen todennäköisemmin kuin lumevalmistetta saaneet potilaat, mutta tulokset muuttuivat, kun analyysi rajattiin potilaisiin, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaiset. Heillä D-vitamiinilisät vähensivät pahenemisjaksoja, tulokset osoittivat. Näillä potilailla veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nmol/l.

Aiempien tutkimusten mukaan veren D-vitamiinitason olisi hyvä olla vähintään 50 nmol/l ja mielellään selvästi enemmän. Suomalaiset saavat kuitenkin liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, jolloin veripitoisuudet jäävät keskimäärin tasolle 45 nmol/l. Kesällä auringon valo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista tai vitamiinilisistä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Respiratory Medicine 2015;2:120–130)
http://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600%2814%2970255-3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje