Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syöpään sairastuvat alttiita myös aivohalvaukselle

Syöpään sairastuvat alttiita myös aivohalvaukselle

Syöpädiagnoosin saavat ovat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan alttiita sairastumaan aivohalvaukseen etenkin syövän toteamista seuraavien kuukausien aikana. Riski kuitenkin pienenee vähitellen ja vuoden kuluttua sitä ei enää havaita.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat lähes 330 000 syöpäpotilaan ja yhtä monen terveen verrokin terveystietoihin. Potilaat olivat sairastuneet rinta-, suolisto-, keuhko-, haima- tai eturauhassyöpään.

Tulokset osoittivat syöpäpotilaiden sairastuvan aivohalvaukseen verrokkeja todennäköisemmin varsinkin kolmen kuukauden sisällä syöpädiagnoosista, mutta riski vaihteli syöpätyypistä riippuen. Keuhkosyöpään sairastuneista sairastui 5 prosenttia ja haima- tai suolistosyöpään sairastuneista runsaat 3 prosenttia, kun verrokeista sairastui vain hieman yli prosentti. Rinta- tai eturauhassyöpäpotilaiden aivohalvausriski oli suurin piirtein samansuuruinen kuin verrokkien.

Tulokset eivät osoita mistä syöpäpotilaiden korkeampi aivohalvausriski johtuu, mutta mahdollisesti syöpädiagnoosin aiheuttama stressi tai syöpähoidot selittävät yhteyden.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2015;DOI:10.1002/ana.24325)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.24325/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje