Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aikuistyypin diabeetikon sydänongelmat alkavat vajaatoiminnalla tai ääreisvaltimotaudilla

Aikuistyypin diabeetikon sydänongelmat alkavat vajaatoiminnalla tai ääreisvaltimotaudilla

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabetesta sairastavat ovat alttiita sydän- ja verisuonitaudeille, mutta tutkijat eivät ole tienneet, mitkä sydänoireet potilaille ilmaantuvat ensimmäisenä. Tuoreen tutkimuksen perusteella ensioireet ovat useimmiten sydämen vajaatoiminta ja ääreisvaltimotauti.

Tutkijoiden havainnot perustuvat usean eri rekisterin ja runsaan 1,9 miljoonan yli kolmekymmentävuotiaan miehen ja naisen tietoihin. Tutkituista 34 000 sairasti aikuistyypin diabetesta.

Melkein kuusivuotisen seurannan aikana hieman yli 100 000 henkilöä sairastui sydänoireeseen ensimmäistä kertaa. Sairastumiset olivat selvästi yleisempiä diabeetikoilla kuin muilla.

Selvittääkseen, mitkä sydän- ja verisuonitautien oireet potilaisiin iskivät ensimmäiseksi, tutkijat tarkastelivat kahtatoista eri sydänoiretta. Seurannan perusteella yleisimmät ensioireet olivat sydämen vajaatoiminta ja ääreisvaltimotauti, joihin kumpaankin sairastui noin 15 prosenttia potilaista. Myös aivoinfarktit, rasitusrintakipu ja sydäninfarktit olivat yleisiä. Vatsa-aortan aneurysmia ja lukinkalvon alaisia aivoverenvuotoja diabeetikoilla sen sijaan oli vähemmän kuin verrokeilla.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Ääreisvaltimotauti eli alaraajojen valtimotauti johtuu valtimoiden seinämien paksuuntumisesta ja tukkiutumisesta. Sen yleisin oire on katkokävely. Pahimmillaan tauti aiheuttaa pahan hapenpuutteen jalassa, minkä takia jalka joudutaan amputoimaan säärestä tai reidestä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;2:105–113)
www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2814%2970219-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje