Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Välimeren ruokavalio voi ehkäistä aivoinfarkteja

Välimeren ruokavalio voi ehkäistä aivoinfarkteja

Perinteistä Välimeren alueen ruokavaliota noudattavat tai sen suuntaisesti syövät voivat välttyä aivoinfarkteilta muita todennäköisemmin. Verenvuodosta johtuvia aivohalvauksia Välimeren ruoka ei vähennä, tuore tutkimus osoittaa.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja, käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Yli 30 000 yhdysvaltalaisen lähes seitsemänvuotiseen seurantaan perustuvat tulokset viittaavat aivoinfarktiriskin pienentyvän tasaisesti mitä useampia Välimeren ruokavalion piirteitä henkilö on omaksunut. Verrattuna osallistujiin, joiden ruokavalio oli kaukana välimerellisestä, lähes täysin välimerellisesti ruokailevien sairastumisriski oli noin viidenneksen pienempi.

Yhteys pysyi ennallaan senkin jälkeen, kun osallistujien ikä, sukupuoli, verenpaine ja muita aivohalvausten riskiin vaikuttavia seikkoja huomioitiin analyysissa. Verenvuodoista johtuvien aivohalvausten kehittymiseen ruokavalio ei tässä tutkimuksessa vaikuttanut.

Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaista. Näistä noin 75 prosenttia on aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivoverenkierron estymisestä esimerkiksi aivoverisuonen tukkeutumisen vuoksi.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;DOI:10.1161/STROKEAHA.114.007894)
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2015/01/27/STROKEAHA.114.007894.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje