Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit eivät ehkäise luunmurtumia

Statiinit eivät ehkäise luunmurtumia

Kolesterolin alentamiseen käytettävät statiinilääkkeet eivät ehkäise luukatoa tai luunmurtumia, tuore tutkimus osoittaa. Tällaista vaikutusta on pidetty mahdollisena, koska statiineilla on myös tulehdusta vähentäviä vaikutuksia, jotka voisivat vaikeuttaa luukadon kehittymistä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat suuren JUPITER-tutkimuksen aineistoihin ja koostuvat 18 000 yli 50-vuotiaan miehen ja naisen viisivuotiseen seurantaan. Osana tutkimusta puolet osallistujista söi päivittäin statiineja ja puolet lumevalmistetta.

Seurannan aikana osallistujille sattui yhteensä runsaat 400 luunmurtumaa, mutta tapauksia oli yhtä paljon statiini- ja lumeryhmissä. Näin ollen statiinit eivät todennäköisesti vaikuta luukadon kehittymiseen tai ehkäise luunmurtumia ainakaan muutaman vuoden sisällä lääkityksen aloittamisesta.

Aikaisempien tutkimusten perusteella luunmurtumia voi ehkäistä huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin ja kalsiumin saannista sekä harrastamalla liikuntaa ja välttämällä tupakointia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;175:171–177)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1936580#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje