Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset kuolevat miesdiabeetikkoja nuorempina

Tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset kuolevat miesdiabeetikkoja nuorempina

Naiset elävät keskimäärin pitempään kuin miehet, mutta tyypin 1 diabetesta sairastavilla tilanne on toinen. Tuoreen tutkimuksen mukaan tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset kuolevat nuorempina kuin miehet ja varsinkin sydänsairauksista johtuvat kuolemat ovat heillä yleisempiä, tulokset osoittavat.

Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 26 tutkimuksen ja yli 200 000 ihmisen tietoihin, ja niiden perusteella tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset kuolivat tutkimusten seuranta-aikoina 40 prosenttia todennäköisemmin kuin miesdiabeetikot. Sydän- ja verisuonitaudeista johtuvat kuolemat olivat kaksi kertaa yleisempiä naisilla. Myös aivohalvaus- ja munuaistautikuolleisuus oli naisilla suurempaa kuin miehillä.

Tutkijat epäilevät, että huonompi veren glukoositasojen kontrolli ja insuliinihoidon vaikeudet, mitkä kummatkin ovat naisilla yleisempiä, selittävät nyt havaitun lisäkuolleisuuden. Ilman lisätutkimuksia tästä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetesta sairastavat kuolevat keskimäärin noin kymmenen vuotta nuorempina kuin terveet. Suomessa nuoruustyypin diabetesta on enemmän kuin missään muualla. Noin 40 000 suomalaista sairastaa sitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015)
www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2814%2970248-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje