Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Talousleikkaukset todennäköisesti lisänneet kreikkalaisten itsemurhia

Talousleikkaukset todennäköisesti lisänneet kreikkalaisten itsemurhia

Talouskriisi ja sen aiheuttama työttömyys ovat vuoden 2008 jälkeen todennäköisesti lisänneet eurooppalaisten itsemurhia. Erityisesti näin näyttäisi käyneen Kreikassa, jonka talous on kärsinyt pahiten.

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan itsemurhien määrässä on nähtävissä selviä piikkejä ajankohtina, jolloin Kreikan hallitus on ilmoittanut uusista leikkauksista ja säästöistä. Esimerkiksi kesäkuussa 2011 hallituksen ilmoitettua kovista säästötoimista kreikkalaismiesten itsemurhissa tapahtui 36 prosentin lisäys. Samanlainen muutos havaittiin kreikkalaisnaisilla.

Kuukausittaisten itsemurhatilastojen avulla tutkijat löysivät myös muita itsemurhapiikkejä. Yksi merkittävä tapahtui huhtikuussa 2012, jolloin Kreikan tiedotusvälineet laajasti uutisoivat eläkeläismiehestä, joka teki itsemurhan protestina talousleikkauksille. Miesten itsemurhat hetkellisesti lisääntyivät 30 prosentilla tapauksen jälkeen.

Tutkijoiden havainnot eivät tarkoita sitä, että Kreikan hallituksen leikkauspolitiikka olisi suoraan vastuussa itsemurhien lisääntymisestä, mutta ne osoittavat itsemurhien lisääntyvän niiden ja vastaavanlaisten negatiivisten tapahtumien jälkeen. Tulokset osoittavat myös millainen vaikutus itsemurhauutisoinnilla voi ääritapauksissa olla.

Tulokset julkaistiin BMJ Open -lehdessä. Tutkimuksessa Kreikan itsemurhatilastoja analysoitiin vuosilta 1983–2012. Yhteensä tuona aikana itsemurhan teki 11 500 kreikkalaista.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Open 2015;5:e005619)
http://bmjopen.bmj.com/content/5/1/e005619.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje