Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antikolinergisia lääkkeitä käyttävät suurentuneessa dementian vaarassa

Antikolinergisia lääkkeitä käyttävät suurentuneessa dementian vaarassa

Alzheimerin tauti ja muut dementian muodot saattavat kehittyä herkemmin iäkkäille, jotka käyttävät antikolinergisia lääkkeitä. Kyseisiin lääkkeisiin kuuluu mm. trisyklisiä masennuslääkkeitä sekä virtsankarkailuun ja Parkinsonin tautiin käytettäviä lääkkeitä.

Osa antikolinergisista lääkkeistä heikentää niitä käyttävien muistia ja kognitiivista toimintakykyä, mutta vaikutuksen on uskottu häviävän lääkitysten lopettamisen jälkeen. Nyt julkaistut tulokset viittaavat kuitenkin pysyvään heikentymiseen potilailla, joiden lääkitykset kestävät pitkään.

Tutkimukseen osallistui 3 400 yli 65-vuotiasta, joista hieman yli viidennes sairastui dementiaan runsaan seitsenvuotisen seurannan aikana. Lääkitykset selvitettiin rekistereistä.

Aineiston perusteella Alzheimerin tauti ja muunlaiset dementiat kehittyivät noin puolitoista kertaa todennäköisemmin osallistujille, jotka olivat olleet pitkillä lääkityksillä edeltävän kymmenen vuoden aikana.

Hiljattain julkaistun australialaistutkimuksen perusteella dementia ja sekavuustilat kehittyvät etenkin potilaille, jotka saavat useita antikolinergisia lääkkeitä samanaikaisesti. Lääkitysten lisäksi kuitenkin moni muukin seikka voi vaikuttaa yhteyteen.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;DOI:10.1001/jamainternmed.2014.7663)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2091745#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje