Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kita- ja nielurisojen leikkaaminen parantaa uniapnealapsen elämää

Kita- ja nielurisojen leikkaaminen parantaa uniapnealapsen elämää

Obstruktiivista uniapneaa potevat lapset todella hyötyvät kita- ja nielurisojen leikkaamisesta, tuore yhdysvaltalaistutkimus varmistaa. Leikkauksen myötä lasten elämänlaatu paranee ja oireet vähentyvät, Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimukseen osallistui 450 obstruktiivista uniapneaa potevaa 5–10-vuotiasta lasta, joista puolet satunnaistettiin kita- ja nielurisaleikkaukseen ja puolet sai toimia vertailuryhmänä. Lasten elämänlaatua ja oireilua selvitettiin kyselymittareilla.

Mittaukset tehtiin tutkimuksen alussa sekä seitsemän kuukautta leikkausten jälkeen. Niiden perusteella kita- ja nielurisaleikkauksessa olleiden lasten elämänlaatu parani ja uniapneaan liittyvät oireet vähentyivät huomattavasti enemmän kuin verrokkilasten. Parannuksia havaittiin melkein jokaisella käytetyllä mittarilla.

Aiemmista tutkimuksista kita- ja nielurisojen leikkaamisen tiedetään parantavan uniapnean 80–90 prosentilta lapsista. Uniapneaa potee noin 1–2 prosenttia lapsista.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2015;DOI:10.1542/peds.2014-0620)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2015/01/13/peds.2014-0620.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje