Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Räätälöidyt käsiharjoitukset auttavat nivelreumapotilasta

Räätälöidyt käsiharjoitukset auttavat nivelreumapotilasta

Yksilöllisesti hiotut käsien voimaharjoitukset ja venytykset voivat tarjota merkittävän lisäavun käsioireita poteville nivelreumapotilaille. Hyöty havaitaan potilailla, jotka saavat jo nivelreuman lääkehoitoja.

Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat fysioterapeutin tai toimintaterapeutin ohjaamien käsiharjoitusten johtavan selvästi parempaan käsien toimintakykyyn vuoden seurannassa. Ero pelkkää tavallista hoitoa saaviin nivelreumapotilaisiin oli selvä.

Käsiharjoitukset olivat turvallisia eikä niihin liittynyt haittavaikutuksia. Harjoitukset olivat myös kustannustehokkaita, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 490 käsioireita potevaa nivelreumapotilasta, joista puolet satunnaistettiin käsiharjoituksiin ja puolet verrokeiksi. Kaikki osallistujat jatkoivat tavallisia lääkityksiään ja hoitojaan tutkimuksen ajan.

Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 2 000 suomalaista. Useimmiten oireet alkavat vähitellen esimerkiksi nivelten aamujäykkyytenä, arkuutena ja turvotuksena. Niveloireiden ja kipujen lisäksi nivelreuma voi aiheuttaa mm. väsymystä, ruokahaluttomuutta ja lämpöilyä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2015;385:421–429)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960998-3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje